Idén is nélkülözőket segít a Pro Filii Alapítvány és a Magyar Vöröskereszt

2022. 12. 09.
Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is tízezer élelmiszercsomagot adományoz rászorulóknak a Mészáros Csoport karitatív tevékenységét koordináló Pro Filii Alapítvány a karácsonyi időszakban.

A csaknem 100 millió forint összértékű csomagokat a cégcsoporthoz tartozó élelmiszeripari vállalatok termékeiből állították össze, és a Magyar Vöröskereszt juttatja el a nélkülöző családoknak és az egyedülálló idős embereknek. A csomagokban az alapvető élelmiszereken túl olyan termékek is helyet kaptak, amelyek ritkábban kerülhetnek a szegénységben élők asztalára. A többi között pulyka húsáru, sajt, friss tojás, méz és karácsonyi keksz is részét képezi az adománynak. A Magyar Vöröskereszt országszerte, a megyei szervezetein keresztül még karácsony előtt eljuttatja a csomagokat az érintettekhez.

A karácsonyi időszak és az azt követő téli hónapok komoly kihívásokat jelentenek a nélkülöző családok és az egyedülálló emberek számára, amelyeket most tovább súlyosbít a szomszédban dúló háború okozta, az élelmiszereket különösen sújtó infláció és az energiaválság. A Mészáros Csoport karitatív akcióinak középpontjában elsősorban a gyermekek állnak, éppen ezért a karácsonyi adománycsomagok zöme is többgyermekes családokhoz kerül, mellettük azonban mintegy 1000 egyedülálló idős ember is részesül a támogatásból. A nagyszabású, egész országra kiterjedő felajánlásnak köszönhetően több tízezer rászoruló asztalára kerülhet ünnepi étel.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is a Mészáros Csoporthoz tartozó vállalatok dolgozói vállalták az élelmiszercsomagok összeállítását. Az öt napig tartó önkéntes munkához a cégcsoport több mint 100 munkavállalója csatlakozott. A több mint 40 tonnányi élelmiszert a szintén a Mészáros Csoporthoz tartozó Gallicoop Zrt. kamionjai juttatják el a karitatív szervezet regionális központjaiba. Innen a Magyar Vöröskereszt munkatársai és önkéntesei viszik el az adományokat a koronavírus járványra tekintettel egyenként a rászorulóknak.

Dr. Tóth Krisztina, a Pro Filii Alapítvány főtitkára a karitatív esemény kapcsán kifejtette: „Nagy öröm számunkra, hogy a kihívásokkal teli gazdasági környezet ellenére idén is biztosítani tudjuk tízezer család és idős ember számára a cégcsoport termékeiből összeállított élelmiszercsomagot. Évente eddig 50 millió forintot fordítottunk a tízezer élelmiszercsomagra, az élelmiszerárak drasztikus megemelkedése miatt azonban idén ez eléri a csaknem 100 millió forintot. Az pedig különösen jó érzés, hogy nem csak a tulajdonosok, munkavállalóink is hozzájárultak a nélkülözők adventi megsegítéséhez – hangsúlyozta a főtitkár, aki egyben a Mészáros Csoport kommunikációs igazgatója is.

A Pro Filii Alapítványt a Mészáros Csoport azzal a szándékkal hívta életre 2021-ben, hogy az elmúlt években tanúsított társadalmi felelősségvállalását a támogatást igénylők számára is tervezhetőbbé, a segítségnyújtást pedig hatékonyabbá tegye. A cégcsoport a magyar gazdaság meghatározó szereplőjeként felelősséget érez a társadalom kiszolgáltatott rétegei, azon belül is elsősorban a gyermekek és családjaik iránt. Az alapítvány évi 1 milliárd Ft keretösszeggel támogatja a nyertes pályázatok benyújtóit. A nélkülözők számára adományozott élelmiszercsomagok eljuttatását a pályázati rendszertől függetlenül kezdeményezte és bonyolította le a Pro Filii Alapítvány
együttműködésben a Magyar Vöröskereszttel.

A hazai karitatív szervezetek idei tevékenységét jelentősen meghatározta a szomszédos országban dúló háború, és annak következményeként a hazánkat is érintő menekültválság. Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója ezért különösen fontosnak nevezte a hazai rászorulókat megsegítő karitatív akciót: „A válsághelyzetben igyekszünk a menekültek ellátásán kívül a nélkülöző magyar családokon, időseken, vagy bármilyen okból szociálisan kiszolgáltatott helyzetben lévő embereken segíteni. A megnövekedett igény országszerte fokozott erőfeszítést követel munkatársainktól és önkénteseinktől. A Mészáros csoport élelmiszercsomagjai változatos, tápláló, az ünnepi alkalomhoz méltó élelmiszerekből állnak. A rászorulók hozzászoktak a több éves együttműködés során a csomagok gazdag tartalmához, és szerencsére az adományozó idén is ragaszkodik a kimagasló minőséghez.” – mondta el Kardos István, a karitatív szervezet főigazgatója.

A Magyar Vöröskereszt további segélyakciói a www.voroskereszt.hu oldalon, valamint a 1359-es
adományvonalon támogathatók.