Újabb rászorulók támogatásáról döntött a Pro Filii

2024. 03. 28.
Ismét negyedmilliárd forinttal segít civil szervezeteket és magánszemélyeket a Pro Filii Alapítvány. Az idei első negyedévben benyújtott mintegy 765 pályázó összesen 4,1 milliárd forint támogatást igényelt a Mészáros Csoport alapítványától. A Kuratórium döntésének értelmében végül 53 pályázat részesült pozitív elbírálásban, mintegy 248 millió forint értékben.

A Mészáros Csoport karitatív tevékenységét koordináló, évi egymilliárd forintot támogatásra fordító Pro Filii Alapítvány még karácsony előtt döntött az idei negyedik alkalommal meghirdetett pályázatokról annak érdekében, hogy a támogatások mielőbb eljussanak a rászorulókhoz. Az idei év első negyedévében a cégcsoport vezetőiből álló Bírálóbizottság javaslatára a Kuratórium a 230 beérkezett magánszemély pályázatából 22 pályázónak csaknem 57 millió forintos, az 535 beérkezett civil és nonprofit szervezet kérelméből pedig 31-nek 191 millió forintos támogatásáról döntött. A Pro Filii Alapítvány céljával összhangban előnyben részesültek azok a kérelmek, amelyek célcsoportja egészségügyi-, szociális- vagy más okból hátrányos helyzetű gyermekek, a támogatás segítségével pedig szélesebb körű segítségnyújtás valósítható meg. Az alapítvány a 22 magánszemélyből 20 olyan családot támogat, amelyek ritka betegségben szenvedő, vagy mozgássérült gyermeket nevelnek és a támogatási összeget a gyermekek gyógykezelésére fordíthatják. Esélyt kaphat a gyógyulásra többek között egy tizenkét éves kisfiú, aki egy nagyon ritka, úgynevezett Smith-Lemli-Opitz szindrómával született, valamint egy kétéves kisfiú is, aki még magzati korban többszörös agyvérzést szenvedett. A szervezetek közül a Budapest Önkéntes Mentőszervezet Egyesület csaknem 8,5 millió forintos támogatásban részesül, amelynek köszönhetően egy életmentő kutatóeszközt szerezhet be. Pozitív elbírálásban részesült a Ments Életet Közhasznú Alapítvány is, amely a leukémiából gyógyuló gyermekek számára szervez véradásokat. A szociális és egészségügyi támogatásokon túl az alapítvány kulturális, tudományos és sport tárgyú pályázatok támogatásáról is döntött. A Kutatók Éjszakája Alapítvány az Európai Tudományért az idei Kutatók Éjszakája eseménysorozat megszervezéséhez kap támogatást. A Középiskolások Szabadegyeteme Egyesület pedig egyetemre felkészítő táborokat szervez magyarországi és határon túli középiskolásoknak, amely a programban közreműködő önkénteseik révén így megsokszorozhatja a Pro Filii Alapítványtól kapott támogatást.

Tóth Krisztina, a Mészáros Csoport társadalmi felelősségvállalás igazgatója a 2024. évi I. negyedéves pályázati elbírálások kapcsán leszögezte: „A beérkezett csaknem 800 pályázat azt bizonyítja, hogy óriási igény van a versenyszféra társadalmi felelősségvállalására, amelyben a Mészáros Csoport az élen jár. Az alapítvány működése óta két és negyedmilliárd forintot fordítottunk civil szervezetek és magánszemélyek támogatására, stratégiai partnereinken keresztül pedig további kétmilliárdot a legsérülékenyebb társadalmi rétegekre. Minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektetünk arra, hogy olyan szervezeteket támogassunk, akik saját erőforrásaikat hozzáadva megsokszorozzák az erre a célra fordított összegeket – húzta alá Tóth Krisztina, aki egyben a Pro Filii Alapítvány kurátora is.

A 2024. évi első negyedévben beérkezett pályázati anyagokról szóló kuratóriumi döntés eredménye a www.profilii.hu internetes oldalon olvasható.